Laatste Nieuws

Darmkankeronderzoekanp 0

Darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland.

Darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. De tumor wordt in veel gevallen weggehaald door middel van een operatie.

Daarna houdt 30 tot 40 procent van de behandelde patiënten kans op het ontwikkelen van uitzaaiingen in de lever.

En nieuwe simpele test zou daar in de toekomst mogelijk snel uitslag over kunnen geven.

Veelvoorkomende uitzaaiingen

Uitzaaiingen in de lever komen bij darmkanker regelmatig voor. Darmkankerpatiënten moeten daarom na de operatie regelmatig naar het ziekenhuis voor een nacontrole. Tijdens deze controle wordt bloed afgenomen en er worden CT-scans gemaakt of echofoto’s. Maar als het aan onderzoeker Nick van Huizen van het Erasmus MC ligt, hoeft dat over een paar jaar niet meer.

De onderzoeker ontdekte namelijk dat patiënten met uitzaaiingen in hun lever meer van een specifiek type eiwit in hun urine hebben dan gezonde mensen. Een groeiende tumor verstoort de productie en afbraak van deze zogeheten collageen-eiwitten. Daardoor wordt er meer van dit eiwit in het bloed afgevoerd naar de nieren, waarna het vervolgens via de urine het lichaam verlaat.

Betrouwbare test

Eventuele uitzaaiingen zouden op die manier heel makkelijk met een simpele urinetest bij de huisarts kunnen worden opgespoord. “Bij gezonde mensen vind je een kleine hoeveelheid van deze collageen-peptiden in de urine, maar bij mensen met een uitzaaiing in de lever is de hoeveelheid sterk verhoogd”, verklaart Van Huizen.

“We vinden bij deze groep alleen een verhoging van dit specifieke eiwit. Het niveau van andere peptiden in de urine is normaal.” De test is volgens hem net zo betrouwbaar als een controle met bloedtest en CT-scan. “Met het verschil dat de patiënt dus niet naar het ziekenhuis hoeft te komen.” Mocht er in de urine een verhoging worden gevonden, dan is een CT-scan echter wel nog steeds noodzakelijk.

Verder onderzoek

Toch duurt het volgens de onderzoeker nog wel even voor de urinetest daadwerkelijk bij de huisarts ligt. Daarvoor moet de urinetest eerst verder onderzocht worden bij een grotere groep patiënten. Binnenkort start een nieuw onderzoek waarbij urinemonsters worden afgenomen bij patiënten net voordat de uitzaaiing wordt verwijderd. “Dat doen we om vast te stellen dat de urinetest inderdaad bij elke grootte van uitzaaiing positief is”, vertelt Van Huizen. Hij hoopt dat de test over vijf jaar daadwerkelijk door huisartsen kan worden aangeboden.

Bron: Margriet

Ander Nieuws